I letos se festivalu zúčastní palestinský šéfkuchař Kamel Hashlomon a jeho izraelský kolega Ilan Garousi, kteří pražské gurmány uvedou do tajů blízkovýchodní kuchyně, kde se setkávají vlivy arabských, izraelských a středomořských chutí.
Jeruzalémská restaurace Chakra, kde oba kuchaři působí, byla loni vyhlášena nejlepší jeruzalémskou restaurací. Vařili zde například pro Shimona Perese, Johna Kerryho, Benjamina Netanjahua, Madonnu, bratry Cohenovy či bývalého trenéra Barcelony Pep Guardiolu. Specializují se na středomořskou kuchyni. Kromě stálého jídelního lístku mohou hosté vybírat ze specifického menu, které se mění každý den v závislosti na aktuální dostupnosti surovin na sousedních trzích s čerstvým masem, rybami, zeleninou, bylinkami a dalšími ingrediencemi.
Šéfkuchař Ilan Garousi se narodil a vyrůstal v Jeruzalémě, začínal ve známé restauraci Poire et de Pomme, v roce 1992, inspirován cestami po Asii, otevřel svou první restauraci Shanti. V roce 2000 otevřel nový restaurant Chakra, který se stal brzy jedním z nepopulárnějších cílů jeruzalémských gourmetů.
Šéfkuchař Kamel Hashlmon je rovněž jeruzalémský rodák. Několik let pracoval po boku svého velkého vzoru, šéfkuchaře Yorama Nitzana v legendární restauraci Mul Yam v Tel Avivu. Do Jeruzaléma se vrátil, aby vedl restauraci Turquoise, kde vařil pro významné osobnosti včetně Tonyho Blaira, francouzských, nizozemských, amerických konzulů a mnoha dalších. Během loňských Dnů Jeruzaléma v Praze, kterých se oba kuchaři účastnili, však slovo dalo slovo a dnes pracují společně v Illanově restauraci Chakra.
Pro nadcházející ročník si oba šéfkuchaři připravili kulinářskou show šitou na míru návštěvníkům festivalu. Současně budou na Náplavce každý den festivalu od 16 do 22 hodin servírovat jeruzalémské pouliční speciality v „Jeruzalémské tržnici“.
A pokud máte o vaření hlubší zájem, doporučujeme také jejich workshop Jeruzalémská kuchyně, kde vás zasvětí do správné přípravy blízkovýchodních specialit.